dimecres, de gener 29, 2014

Pete Seeger, el 'folk' que creia en uns altres Estats Units


Durant moltes dècades del segle XX, una part del món va veure en els Estats Units una potència imperialista, bel·licista i profundament egoista. Però, dintre de la increïble diversitat de la societat nord-americana, nombrosos personatges de la cultura, la política i l'activisme social lluitaven per oferir al món una altra imatge del seu país i, alhora, per una societat més justa. I Pete Seeger, sens dubte, va ser un dels seus principals representants.

Fill d'un musicòleg (creador del concepte de l'etnomusicologia) va aprendre tocar l'ukelele de ben petit. Però no va ser fins que el seu pare es va casar en segones núpcies amb la compositora Ruth Crawford quan l'interès musical del jove Peter va sortir a la llum. Paral·lelament a l'afició musical, els dos anys que va estar a Harvard van ser suficients per remoure l'activisme polític, que tant va marcar en totes generacions posteriors.

A principi de la dècada dels 40, la seva unió artística amb Woody Guthrie va començar a donar els seus fruits. Ells van ser el germen de la gran fornada de cantants i músics que van fer del barri novaiorquès de Greenwich Village, una autèntica icona de l'activisme combatiu i d'esquerres nord-americà. Ell va ser el far perquè d'altres estrelles com Bob Dylan o Joan Baez anessin a Nova York.

Perseguit pel Comitè d'Activitat Antiamericanes, vigilat per la CIA i censurat a la televisió, Seeger va seguir el seu camí. Als seixanta, es va involucrar en la lluita dels drets civils del poble afroamericà (la seva cançó "We shall overcome" pràcticament és un himne entre el poble negre). Però, també i sobretot, va tenir un paper destacat en les protestes en contra de la Guerra del Vietnam. Les cançons "Bring 'em Home" i "Waist deep in the big muddy" reflecteixen ben a les clares el seu pensament al respecte.

Ara, Seeger mor als 94 anys, deixant un legat que molts pocs valents s'atreviran a agafar d'ara en endavant.
Amb la mort de Pete Seeger ja tenim el primer líder en solitari. Povedillez ja comanda la classificació. 

  • Povedíllez 31 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 6 Pete Seeger + 5 bonus d'exclusivitat)
  • Maruja4 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • PR Guspira 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Kill the whales 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Sharer Team 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Death List 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Sr. y sra. Musiquitas 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Caronte 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Puigdomènech 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • KalisPera 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)