dilluns, de gener 13, 2014

Ariel Sharon, el falcó més espavilat



Diuen que els protagonistes de la política israeliana es divideix en coloms i falcons. O, dit d'una altra manera i aprofundint en la caricatura, partidaris de l'entesa amb els palestins o entusiastes de la mà dura, del discurs de la seguretat i de la política d'assentaments.
El general Sharon era, sense dubte, un falcó. Un militar llegendari al seu país, un heroi que va dirigir algunes de les més intrèpides accions bèliques contra els veïns àrabs en l'encara curta (tot i que agitada) història d'Israel. La victòria al Yom-Kippur porta, en part, el seu nom.
Temerari, brillant, rebel i amb un gran carisma, també va estar al darrera d'algunes de les operacions més infames i sagnants, com l'atac als camps de refugiats de Sabra i Xatil·la, que va causar milers de morts (la majoria dones i nens) i una onada d'indignació internacional per la massacre. Sharon, aleshores ministre de Defensa, va ser destituït.
La seva reputació, però, no se'n va ressentir. Amb els anys, el pas del camp de batalla a la política li va donar més satisfaccions. I se'n va sortir amb nota. El seu carisma i el seu olfacte van convertir el Likud en una opció de vot creïble tant per als conservadors laics com per a part de l'extremisme religiós. Es va convertir en Primer Ministre d'Israel el 2001. Durant el seu mandat, les discrepàncies amb els seus companys de partit van créixer i Sharon va decidir fundar el seu propi partit, Kadima. El gener de 2006 va entrar en coma, víctima d'un atac de feridura, i uns mesos més tard va ser substituït al capdavant del Govern pel seu delfí, Ehud Olmert.
Ariel Sharon, un històric de les nostres llistes, va morir el passat 11 de gener a l'edat de 85 anys. És el primer encert de l'any i, per tant, als 15 punts que tocarien se'n sumen cinc més als següents participants:


  • Maruja4 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • PR Guspira 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Kill the whales 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Sharer Team 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Death List 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Sr. y sra. Musiquitas 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Caronte 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Puigdomènech 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • KalisPera 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)
  • Povedíllez 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)