diumenge, de gener 31, 2010

Qui vigilarà el sègol?


JD Salinger es lia a pinyes amb un fotògraf


J.D Salinger és un dels escriptors més celebrats pels americans del sXX. Molts dels que avui volten els 40 anys han hagut de llegir-se la seva obra més famosa a l'institut -és lectura obligatòria a molts High Schools- i parlen de "Catcher in the Rye" (Primera edició al castellà traduït com a "El Cazador oculto", després com a "El Guardián entre en centeno") com un llibre que els ha acompanyat en el complicat pas per l'adolescència.
El Guardià és la història de Holden Caufield explicada en primera persona, un pijo que va de rebel i que es mira el pas de la infantesa a la vida adulta com el moment clau de pèrdua de la inocència i uns valors que algú considera purs. El llibre, molt recomanable per a adolescents rebels i estudiosos d'obres iniciàtiques (bildungsroman, es com els estudiosos li diuen al gènere en qüestió), va tenir el seu moment polèmic per utilitzar un llenguatge que a la dècada dels 50 era considerat adult, obsè i groller. Vist amb la perspectiva del temps, hom pot dir que l'estil d'aquesta petita obra literària és modern i àgil.
Val a dir, però que a més d'un, aquest llibre no l'ha ajudat gens a fer-se una persona de profit: Mark David Chapman, l'assassí de John Lennon, duia una còpia d'aquest llibre quan va disparar al Beatle a Nova York i John Hinckley, el que va intentar matar a Ronald Reagan al 1981, va declarar estar molt influenciat pels pensaments de Holden Caufield explicats en el llibre de Salinger.

Poca cosa més se sap de JD Salinger. Era una persona que no donava entrevistes des del 1980 i que no havia publicat res des de 1965. Va nèixer a Nova York el 1 de gener de 1919 i per tant, quan es va morir, el 27 de gener, tenia 91 anys.

JD Salinger estava a la llista de Kalispera 2010. I gràcies a això es posa a la segona posició de la nostra llista amb 14 punts (9 per l'edat del finat més 5 per l'exclusivitat).

La llista queda així:
  1. Povedíllez: 21 punts (11 Eric Rohmer + 5 primer de l'any + 5 bonus exclusivitat).
  2. KaliSpera 2010: 14 punts (9 JD Salinger + 5 bonus exclusivitat)
The Rest is Silence

Aprofitem aquest post per a acomiadar a Ali Hassan al-Mayid, conegut pels seus amics com a Alí "el Químic" degut a la seva facilitat a l'hora de reaccionar positivament davant els reptes més adversos. Li agradava jugar amb el gas mostassa i se'l va declarar culpable de l'extermini de 5.000 kurds. L'Alí, que havia estat ministre de defensa a l'Iraq de Hussein, va ser executat pel govern Iraquià post-Hussein el passat 26 de gener. Cap dels participants l'havia posat a les seves llistes del 2010.