dimecres, d’octubre 14, 2015

José Maria Ruiz Mateos, empresari a horari complet, timador a temps parcial


Empresari d'èxit, deliqüent de coll blanc, showman i el Robin Hood de la justícia. Tots aquests adjectius valen per qualificar José María Ruiz Mateos. Però cada espanyol escollia el que creia més convenient. 
El fundador de Rumasa va passar de ser un emprendedor model a protagonitzar un dels escàndols financiers més retlevantes del panorama espanyol en expropiar el primer Govern socialista aquest holding. L'expropiació, de la que sempre va culpar al ministre d'Economía de l'època, Miguel Boyer, va obrir una llarga pugna judicial entre l'Estat i Ruiz Mateos, en el qual reclamava la devolució de les empreses. Però els jutjats li van denegar la reversió.
Amb Boyer, Ruiz-Mateos va sostenir una de les més aferrissades rivalitats en la vida pública espanyola en els anys de la democràcia amb el ja mític "Que te pego, leche", frase que li va etzibar a la cara l'empresari al ministre quan intentava agredir-li. Al març de 1983 va fugir a Londres. Va ser extraditat de tornada a Espanya al novembre de 1985. També es va escapolir a l'octubre de 1988 quan, en una compareixença en l'Audiència Nacional va aprofitar un descuit dels policies que li custodiaven per fugir disfressat amb una perruca i una gavardina, un altre dels seus moments més recordats.
Ruiz Mateos va arribar a treure dos escons en unes eleccions europees l'any 1989. Ell mateix va ser eurodiputat, la qual cosa li va servir perquè el cas de Rumasa passés al Tribunal Suprem. 
Anys més tard, en 2011 i en aquesta ocasió amb Nueva Rumasa, Ruiz-Mateos va tornar a tenir problemes amb la justícia. L'assumpte més controvertit va ser l'emissió d'uns pagarés amb els quals va enganyar als inversors i que no va arribar a pagar en caure en fallida aquest nou holding. L'Audiència Nacional li va processar per descomptat frau per aquest motiu.
Actualment, Ruiz-Mateos, nascut l'11 d'abril de 1931 a Rota, Cadis, s'enfrontava en els tribunals a diverses acusacions d'estafa, insolvència punible i frau a la Hisenda pública, causes en les quals estan implicats varis dels seus fills. El jutge va arribar a ordenar el seu ingrés a la presó el passat 18 de juny, encara que va ser ingressat en un hospital pels greus problemes de salut que arrossegava des de fa temps. 
L'empresari José María Ruiz-Mateos ha mort als 84 anys.
I aquesta és la classificació:

1.  Sharer Team: 157 punts (Lara Bosch 32 punts + Jordi Tardà 40 punts + 5 d'exclussivitat + 17 Marujita Díaz + 11 José Sazatornil 'Saza' + Mulah Omar 47 punts + 5 d'exclussivitat)   

2. Tanatoporra: 113 punts (B.B. King 11 punts + Jules Bianchi (75 punts + 5 d'exclussivitat + Lina Morgan 22 punts) 
3. Hermanos Rubí: 90 punts (María Pineda 46 punts + 5 d'exclussivitat + Marujita Díaz 17 punts + Lina Morgan 22 punts
4. Sr i Sra Musiquitas: 84 punts (Bolinaga 41 punts + 5 d'exclussivitat + Marujita Díaz 17 punts + José MAría Ruiz Mateos 16 punts + 5 d'exclussivitat
5. Kill The Whales: 67 punts (Lara Bosch 32 punts + 11 José Sazatornil 'Saza' + Lina Morgan 22 punts
6. Caronte: 55 punts (Leonard Nimoy 17 punts + 5 d'exclussivitat + B.B. King 11 punts + Lina Morgan 22 punts) 
7.  Kalispera: 49 punts (Anita Ekberg 17 punts + 5 d'exclussivitat + 5 primera mort de l'any + Lina Morgan 22 punts). 
8. Puigdomènech: 32 punts (Lara Bosch 32 punts