dimecres, d’octubre 14, 2015

Henning Mankell, ambaixador de la novel·la negra nòrdica


“Mentalment, vivim prop del crim" va dir Henning Mankell en 2007 a Barcelona quan va recollir el premi Pepe Carvalho. Però pocs com ell li van donar forma a través del seu gran detectiu literari, Kurt Wallander.

Mankell, de 67 anys, tenia una habilitat especial per il·luminar els racons menys socuses del suposat paradís suec, però també per revestir de transcendència qualsevol paraula que escrivís –que el teu sogre hagi estat Ingmar Bergman ha d'imprimir caràcter–.  Els seus llibres, no obstant això, sí que van canviar la percepció que els lectors tenien del suspens nòrdic i van obrir la porta a bona part del que vindria a continuació. Larsson, Nesbo i Indridasson inclosos. De fet, s’han venut quaranta milions d'exemplars dels seus llibres en més de quaranta idioma

Junts, Mankell i el seu personatge Wallander van signar una de les sagues més completes i reeixides de la criminologia literària -esment especial per a títols com «La cinquena dona» o «Assassins sense rostre»- i, després d'onze lliuraments i innombrables exemplars venuts, l'escriptor suec va decidir que la millor manera d'acabar amb Wallander era submergir-ho en les boires de l'Alzheimer.

El seu compromís va ser més enllà de la biblioteca i, a més de publicar assajos sobre l'impacte de la sida a Àfrica –«Moriré, però la meva memòria sobreviurà»–, el suec dividia els anys entre la seva casa de Goteborg i aquest teatre de Maputo (Moçambic) del que es va fer càrrec en 1986 i que va treure avanci contra vent i marea. 

El que no va poder evitar va ser la mort que se li va presentar sense avisar en 2013 en forma de càncer de pulmó amb metàstasi en el clatell i que l'hi ha portat definitivament als dominis de Per Wahlöö i Stieg Larsson.


Henning Mankell mor als 64 anys. 


I aquesta és la classificació:

1.  Sharer Team: 198 punts (Lara Bosch 32 punts + Jordi Tardà 40 punts + 5 d'exclussivitat + 17 Marujita Díaz + 11 José Sazatornil 'Saza' + Mulah Omar 47 punts + 5 d'exclussivitat + Henning Mankell 36 punts + 5 d'exclussivitat)   

2. Tanatoporra: 113 punts (B.B. King 11 punts + Jules Bianchi (75 punts + 5 d'exclussivitat + Lina Morgan 22 punts) 
3. Hermanos Rubí: 90 punts (María Pineda 46 punts + 5 d'exclussivitat + Marujita Díaz 17 punts + Lina Morgan 22 punts
4. Sr i Sra Musiquitas: 84 punts (Bolinaga 41 punts + 5 d'exclussivitat + Marujita Díaz 17 punts + José MAría Ruiz Mateos 16 punts + 5 d'exclussivitat
5. Kill The Whales: 67 punts (Lara Bosch 32 punts + 11 José Sazatornil 'Saza' + Lina Morgan 22 punts
6. Caronte: 55 punts (Leonard Nimoy 17 punts + 5 d'exclussivitat + B.B. King 11 punts + Lina Morgan 22 punts) 
7.  Kalispera: 49 punts (Anita Ekberg 17 punts + 5 d'exclussivitat + 5 primera mort de l'any + Lina Morgan 22 punts). 
8. Puigdomènech: 32 punts (Lara Bosch 32 punts