dilluns, de gener 19, 2015

Bolinaga, de terrorista vigilant a terrorista vigilat


El 1997, el segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara es va convertir en el segrest més llarg de la història espanyola a càrrec d'una organització terrorista. 532 dies. Però, el que molt pocs podien sospitar és que, anys després, el terrorista que es va convertir en el seu vigilant, Jesús Maria Uribetxeberria Bolinaga seria també titulars dels diaris espanyols per causes completament diferents.

Després de ser condemnat a 300 anys de presó, en 2012 el jutge central de vigilància penitenciària, José Luis Castro, va concedir la condicional a Bolinaga en atendre els informes mèdics que, en aquell moment, donaven a l'etarra un màxim de nou mesos de vida a causa d'un càncer. L'etarra complia la pena màxima de presó per diferents delictes, entre ells el segrest d'Ortega Lara, el també segrest de l'empresari Iglesias Zamora i l'assassinat de tres guàrdies civils.

Però el que havien de ser una esperança de vida de nou mesos es va anar allargant i això va molestar molt tant a polítics de dretes com a les víctimes del terrorisme. Precisament el 13 de gener, la Fiscalia de l'Audiència Nacional demanava 29 anys de presó per l'etarra per l'assassinat del Guàrdia Civil Antonio Ramos, el 8 de juny de 1986 a Arrasate. En tot cas, la mort li ha arribat abans.

Bolinaga va haver de sol·licitar assistència psicològica per afrontar la mort, segons fonts sanitàries que han assenyalat que l'etarra ha viscut els darrers mesos amb una gran angoixa vital. Des de feia temps se li estava subministrant morfina per aquest tractament pal·liatiu no va ser capaç de controlar els dolors.
Bolinaga mor als 59 anys i dóna els primers punts a Sr. i Sra. Musiquitas
1. Sr i Sra Musiquitas: 46 punts (Bolinaga 41 punts + 5 d'exclussivitat
2. Kalispera: 27 punts (Anita Ekberg 17 punts + 5 d'exclussivitat + 5 primera mort de l'any).  
La resta encara espera la barca de Caronte.