dimarts, d’abril 08, 2014

Mickey Rooney: nen prodigi', vividor i treballador incansable



A Hollywood, es trobaran poques figures amb una filmografia tan àmplia com la de Mickey Rooney. Ha aparegut en més de 150 produccions.

Joseph Yule, Jr. (aquest era el seu nom autèntic) va néixer a Brooklyn. Ja als 17 mesos va debutar en un curtmetratge. Quan es van divorciar els seus pares, es va traslladar amb la seva mare a Califòrnia. Allà se li van obrir les portes de "La Meca del cinema". Als 14 anys, fitxava per Metro-Goldwyn-Mayer i va començar una carrera meteòrica, apareixent en pel·lícules tan populars com Captains Courageous o Boys Town. Del 1939 fins el 1941 va ser un dels actors més ven pagats de Hollywood i més encara, quan es converteix en el company habitual de les pel·lícules d'una altra nena prodigi, Judy Garland (de la que va considerar sempre una de les seves millors amigues).

Durant la Segona Guerra Mundial, va animar a les tropes nord-americanes. Però, quan va acabar el conflicte, la seva figura va començar a apagar-se. Ja no era aquell nen graciós i els seus problemes dintre i fora del plató, suposaven ja una molèstia per la MGM. Ni tan sols, el fet que es casés amb una jove actriu anomenada Ava Gardner, el va tranquil·litzar. Una relació que només duraria un any i que seria la primera de les nou dones que tindria Rooney.

A partir d'aqui, començaria una vida plena de llums i ombres. Per un costat, seria una figura redundant en desenes de films i sèries. Potser un dels papers més recordats serà el de Senyor Yunioshi en Breakfast in Tiffany's. Però a això se li afegien greus problemes personals. Es va declarar en fallida econòmica diverses vegades i, fins i tot, va aconseguir una ordre d'allunyament d'un dels seus fills per negar-li el passaport i les medicines.

Però mai deixar de treballar. De fet, acabava de rodar una una versió de Doctor Jekyll i Mister Hyde quan la mort li ha sorprès el 7 d'abril a l'edat de 93 anys.


Així estan les coses:

  1. Povedíllez 55 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 6 Pete Seeger + 5 bonus d'exclusivitat + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez)
  2. Maruja4 51 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 7 Mickey Rooney)
  3. Sharer Team 44 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez)
  4. PR Guspira 39 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez)
  5. Kill the whales 39 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez)
  6. Death List 39 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez)
  7. Sr. y sra. Musiquitas 39 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez)
  8. Caronte 39 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez)
  9. Puigdomènech 27 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 7 Mickey Rooney)
  10. Brautasuno 24 punts (5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez)
  11. KalisPera 20 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon)