diumenge, de febrer 12, 2012

Ponte color... que al morir, los hombres son blancos. (Spinetta)

Li deien "el Flaco" i a l'Argentina és unànimement tingut pel patriarca del rock que es fa al país. Des d'aquest costat de l'Atlàntic, pot semblar un fenomen local, però cal recordar per als argentins el rock és la única disciplina capaç de reunir a tanta gent (o més) que el futbol. La música en castellà ha estat una proposta valenta i molt més atrevida que la que s'ha fet a Espanya i Spinetta n'és un dels principals responsables.
Estilísticament, Luis Alberto Spinetta no va trencar cap motllo. La música que va fer durant tota la seva carrera està dins les àmplies coordenades del rock-blues tot i que són composicions amb un to personal aconseguit gràcies a unes lletres molt encertades.
Spinetta va tocar amb tots els grans de la música argentina: Charly García (amb qui va gravar un tema), MercedesSosa, León Gieco, Fito Páez. Va fer i desfer mitja dotzena de grups i té publicats una quarantena de discos si contem directes i recopilatoris.
Va néixer a Buenos Aires al 1950. El seu pare era un cantant de tangos aficionat . Luis Alberto va aprendre a cantar i tocar la guitarra a pèl, sense professors ni mètodes, i va formar la seva primera banda al final de la dècada dels 60, els Almendra. El seu disc de debut, -homònim- està considerat el capítol 1 de la història del rock argentí i conté el clàssic "Muchacha (Ojos de papel)". 







Després d'Almendra vindrien els Pescado Rabioso, Invisible, Spinetta Jade i Los Socios del desierto, bandes que apareixerien intercalades per experiències en solitari o amb altres figures del rock argentí. Era un gran fan del poeta francès Antonin Artaud, al que li va dedicar un disc i seguidor del River -va néixer prop del barri del mateixnom-.

Al desembre del 2009 va celebrar els 40 anys als escenaris amb un concert de més de 5 hores i una bona pila de convidats.





Els rumors sobre la seva malaltia es van disparar al desembre del 2011 i el mateix Spinetta va intentar posar-hi fi amb una carta que va publicar des del twitter del seu fill Dante -líder dels 

Illya Kuryaki and the Valderramas- Allà feia públic que tenia un càncer de pulmó diagnosticat a l'estiu del mateix any. El 8 de febrer moria a casa seva a Buenos Aires


Spinetta estava a la llista d'Alfredi Krugger, Capità Sensible i PR Guspira. Tenia 62 anys acabats de complir, això són 38 punts més per als encertants.
La llista queda així:
  1. Alfredi Krugger: 93 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James + 12 Fabià Estapé + 38 Spinetta)
  2. Capità Sensible: 81 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James + Spinetta)
  3. Puigdomènech: 55 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James + 12 Fabià Estapé)
  4. PR Guspira: 54 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + Spinetta)
  5. Gog&Magog: 43 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James)
  6. Llop Poruc: 39 punts (27 Etta James +12 Fabià Estapé)
  7. Los dos telediarios: 27 punts (Etta James)
  8. Sr i Sra Musiquitas: 27 punts (Etta James)
  9. KaliSpera: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  10. Lincoln: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  11. Maruja4: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  12. Canija: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  13. Sharer Team: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  14. Wembley92: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
El resto, che