diumenge, de febrer 26, 2012

On és el guardapespatlles quan més se’l necessita?

En una altra època o si hagués pres altres decisions, Whitney Houston hauria pogut passar a la història com una molt bona mezzo soprano. O potser hauria estat la digna successora de la seva madrina, Aretha Franklin. Però no ha estat així. Whitney Houston va començar a gravar al 1985 quan el soul ja feia anys que havia viscut els seus millors moments i a Michael Jackson -la seva gran darrera estrella- només li quedava un disc digne per gravar.
Whitney va néixer a Nova Jersey al 1963. La seva mare era cantant de gospel i la seva cosina és la DionneWarwick, la cantant preferida del compositor preferit per tothom: Burt Bacharach.
Amb 15 anyets, la Houston començava a enfilar-se als escenaris, ja fos amb la seva mare o bé gravant amb il·lustres companyies com Chaka Khan, Lou Rawls o Jermaine Jackson. Les discogràfiques anaven amb ganes de firmar-li un contracte, però la mare, prudent, li va exigir que acabés l'institut. Això no treu que ella anés fent els seus bolos com a cantant i com a model, apareixent en revistes com la Seventeen (com la Bravo però per a teenagers yanquis) Al 1983 signa el seu primer contracte i un parell d'anys més tard, es publica el seu primer disc, una mostra del que serà la seva carrera. Amb una àmplia majoria de balades bastant infumables que agraden molt al públic mancat d'amor o emocions. Entremig, sempre hi ha alguna perla orientada a la pista de ball: disco als 80s i funk o urban als 90s i 2000.
 Tot i la mala qualitat dels temes escollits, la carrera discogràfica de la Houston és per emmarcar. Tots els seus discos han estat d'or -com a mínim- i la banda sonora de "El Guardaespaldas" ha venut 44.milons de còpies i és el quart disc més venut de tots els temps. El hit, "I will Always Love you", va ser gravat als anys 70 per Dolly Parton, però quedarà per sempre associat a Whitney (i Kevin Costner) Durant els finals dels 80 i principis dels 90 és l'estrella americana a tenir en compte, canta l'himne dels EUA a la final de la Super Bowl, dóna suport a Nelson Mandela i fa un concert per als soldats americans que tornen de la primera guerra del golf que és retransmès en directe per HBO i vist per 53 milions de famílies.

 
L'altre aspecte pel que la Houston va ocupar força portades és per la seva vida sentimental i lúdica. Abans de casar-se amb el macarra del Bobby Brown, va estar enrotllada amb un jugador de futbol americà i amb l'Eddie Murphy, que segur que la feia riure més que mr Brown. Les bronques entre la parella aviat van traspassar les parets del domicili conjugal així com la comú afició a l'ús de substàncies no permeses a l'hora d'alliberar la ment. La vida matrimonial amb en Brown va anar des del 1992 fins al 2007. Entre mig, hi ha casos de maltractament, de possessió de drogues un reality show -Being Bobby Brown- i l'aspecte de la Houston va anar decaient fins a convertir-se en un autèntic secai. D'aquella època, la Houston té frases tan brillants com ara El crack és cutre, jo vaig de cocaïna".
Artísticament, Whitney va fent cada cop menys aparicions als escenaris i malgrat que hi ha diversos intents per a rescatar-la per part de la indústria, ella té força patinades i actuacions poc professionals. Houston va aparèixer morta a la banyera d'una habitació del Beverly Hills Hilton, l'onze de febrer. Tenia 48 anys. Només Canija la tenia a la llista, fet que li dóna 52 punts més 5 d'exclusivitat i una pujada meteòrica en la classificació que va del dotzè al tercer lloc.
La classificació en aquest apassionant any de crisi queda així:
  1. Alfredi Krugger: 93 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James + 12 Fabià Estapé + 38 Spinetta) 
  2. Capità Sensible: 81 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James + Spinetta) 
  3. Canija: 73 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 52 Whitney Houston + 5 d’exclusivitat)
  4. Puigdomènech: 55 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James + 12 Fabià Estapé) 
  5. PR Guspira: 54 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + Spinetta) 
  6. Gog&Magog: 43 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James) 
  7. Llop Poruc: 39 punts (27 Etta James +12 Fabià Estapé) 
  8. Los dos telediarios: 27 punts (Etta James) 
  9. Sr i Sra Musiquitas: 27 punts (Etta James) 
  10. KaliSpera: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any) 
  11. Lincoln: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any) 
  12. Maruja4: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any) 
  13. Sharer Team: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any) 
  14. Wembley92: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
gainerakoa isiltasuna da