diumenge, de juny 26, 2011

Semprún, quan la paraula "intel·lectual" no era un insult


La imatge típica del revolucionari no té res a veure amb la de Jorge Semprún. Culte, políglota, refinat... La posició econòmica acomodada de la seva família no feia preveure que Federico Sánchez (el seu nom en clau durant els seus anys de clandestinitat) s'afiliés al PCE, agafés les armes i fins i tot acabés en un camp de concentració nazi.

Lluitador antifeixista dins i fora del territori espanyol, Jorge Semprún va passar de jove idealista republicà a qui la guerra va obligar a buscar refugi a França a intel·lectual majúscul, orgull de la literatura francesa i autor de nombrosos llibres clau per entendre el segle XX. El largo viaje, Federico Sánchez se despide de ustedes o La segunda muerte de Ramón Mercader, l'home que va assassinar Trotski, en són exemples.

Semprún era, per sobre de tot, un supervivent. Va sobreviure al camp de concentració nazi de Büchenwald, on va coincidir amb l'"indignat" Stephàne Hessel. Va sobreviure a l'exili i a la seva expulsió del PCE per no estar d'acord amb la línia ortodoxa de Santigo Carrillo i Dolores Ibárruri. Va sobreviure a l'actitud dels successius Governs espanyols:  escriptor i guionista d'èxit, durant molts anys va haver de veure com París li regalava el reconeixement que durant molts anys Madrid li havia negat. I, finalment, va sobreviure a la seva etapa com a ministre de Cultura (1988-1991) del Govern de Felipe González, amb Alfonso Guerra i l'"aparell" del PSOE fent-li la vida impossible.

El seu temps es va acabar el passat 7 de juny, a l'edat de 87 anys. Encert exclusiu de KaliSpera, que s'embutxaca 13 punts més cinc de bonificació i s'acosta al lideratge que ja fa mesos que és propietat de Gog&Magog.

Així queden les coses:
  1. Gog&Magog: 93 punts (37 Gerry Rafferty + 5 primer de l'any + 5 exclusivitat Gerry Rafferty + 46 Severiano Ballesteros)
  2. KaliSpera85 punts (21 Liz Taylor  + 46 Severiano Ballesteros + 13 Jorge Semprún + 5 exclusivitat Jorge Semprún)
  3. Canija: 46 punts (Severiano Ballesteros)
  4. Capità Sensible: 22 punts (17 Jack Kevorkian + 5 exclusivitat Jack Kevorkian)
  5. Alohomora: 21 punts (Liz Taylor)
  6. Maruja421 punts (Liz Taylor)
  7. Sr. i sra. Musiquitas: 11 punts (6 María Isbert + 5 exclusivitat María Isbert) 
  8. Povedíllez: 6 punts (1 Ernesto Sabato + 5 exclusivitat Ernesto Sabato)
The rest is silence