dimecres, de maig 25, 2011

María Isbert, l'actriu còmica del cinema espanyol


I hi ha més actrius còmiques, per descomptat, però segur que cap amb la trajectòria de María Isbert.Tothom que hagi vist alguna comèdia espanyola l'ha vista en acció. Amanece, que no es poco, La gran familia, No desearás al vecino del quintoEl verdugo... El seu nom apareix en la majoria de les pel·lícules més destacades d'aquest subgènere. I és que la seva carrera professional es va allargar durant gairebé 75 anys. L'últim film que va rodar, ja molt minvada de forces, és bastant recent:: La gran aventura de Mortadelo y Filemón.
María Isbert, que va morir el 25 d'abril a l'edat de 94 anys, va ser una de les poques que va aconseguir desfer-se de l'etiqueta de "filla de". El seu pare va ser Pepe Isbert, l'antiheroi de veu trencada que va servir per retratar un tipus d'espanyol (humil, orgullós, ingenu i de bon cor) que va servir perquè dues generacions s'oblidessin per unes hores de la postguerra i de la dictadura.
Isbert (la filla) va començar en el teatre. El seu talent per (especialment per als papers còmics) la va dur ràpidament al cinema, on va rodar desenes de títols. Però no es va dedicar només a la comèdia. Al seu currículum també figuren Viridiana o El bosque animado, per exemple.
A més d'aquest llegat, a nosaltres ens deixa sis puntets que van a parar al comptador del Sr. i sra. Musiquitas. I gràcies a aquesta exclusivitat, els sis es converteixen en onze.
Així queden les coses:

  1. Gog&Magog: 93 punts (37 Gerry Rafferty + 5 primer de l'any + 5 exclusivitat Gerry Rafferty + 46 Severiano Ballesteros)
  2. KaliSpera67 punts (21 Liz Taylor  + 46 Severiano Ballesteros)
  3. Canija: 46 punts (Severiano Ballesteros)
  4. Alohomora: 21 punts (Liz Taylor)
  5. Maruja421 punts (Liz Taylor)
  6. Sr. i sra. Musiquitas: 11 punts (6 María Isbert + 5 exclusivitat María Isbert) 
  7. Povedíllez: 6 punts (1 Ernesto Sabato + 5 exclusivitat Ernesto Sabato)
The rest is silence...