dijous, d’agost 28, 2014

Peret... i la llàgrima ja va caure a la sorra



Peret li agradava dir que havia estat l'inventor de la rumba catalana. Pot ser no era així, ja que la rumba catalana va tenir diferents protagonistes contemporanis com el mateix 'Pescaílla'. Però com diuen els italians "si non é vero, é ben trovato". La barreja del ritme del rock, la guitarra espanyola, las 'palmas' tan característiques i la veu colorida del flamenc, ve li valen la categoria del 'rei de la rumba'.

Pedro Pubill Calaf va néixer el 24 de març de 1935, a Mataró. Al petit barri gitano de Los Corrales, una de les coses que ell se sentiria més orgullós fins a la seva mort tot i que la seva família es va traslladar a Barcelona quan només tenia quatre anys. Durant aquells anys va fer de tot: fuster, venedor de teixits, xatarraire. I també a tocar la guitarra. A dotze anys, debutava en un escenari amb la seva cosina Loli al Teatre Tívoli amb el nom artístic d'Hermanos Montenegro. Durant els 50, combianva la perfecció del cant i la guitarra amb els diferents treballs ocasionals. El 1962 va gravar el seu primer èxit 'Ave María Lola', però abans que es publiqués va marxar a Montevideo i Buenos Aires per treballar com a venedor de material tèxtil. A la seva tornada, ers va trobar que el tema havia estat un èxit i que diferents discogràfiques es tornaven bojes per treballar amb ell.

A partir de llavors, Peret es va crear el seu propi personatge. Xulo, xerraire, encantador i golfo. Feia caure a les dones i ballar als homes amb el que li costava començar a engegar el 'ventilador' (aquella manera tan característica de tocar la guitarra). Va cantar sobre els 'borriquitos', sobre 'ventiladors' i sobre morts 'que estaban tomando cañas'. Tot sempre amb un gran èxit.

Però el 1983, els excessos de la seva vida el fan entrar en una nova època. Peret es va treure el perruquí i es va convertir en el 'Germà Pere' per exercir com a pastor de l'Església Evangèlica de Filadelfia. Però la seva devoció tenia els dies comptats. Ell va confessar que el que realment trobava a faltar eren els escenaris i va tornar per la porta gran: gravant un disc i tancar la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de la seva ciutat el 1992. Ara un tumor de pulmó fa que ens deixi als 79 anys quan ultimava el llançament del seu primer disc íntegre en català i preparava un de paral·lel en castellà.



Així queda la classirficació amb canvi de líder:




  • Sharer Team 137 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Alfredo di Stéfano + 21 Peret + 5 d'exclussivitat)
  • Povedíllez 135 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 6 Pete Seeger + 5 bonus d'exclusivitat + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 2 Eli Wallach + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
  • Kill the whales 129 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Ana María Matute + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
  • Caronte 118 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Ana María Matute + 12 Alfredo di Stéfano)
  • KalisPera 98 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 55 Tito Vilanova + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
  • PR Guspira 83 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall + 16 Alfredo Alcón + 5 exclusivitat Alfredo Alcón)
  • Maruja4 77 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 7 Mickey Rooney + 11 Lauren Bacall + 10 Richard Attenborough + 5 exclusivitat Richard Attenborough)
  • Sr. y sra. Musiquitas  62 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
  • Puigdomènech 52 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 7 Mickey Rooney + 2 Eli Wallach + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
  • Death List 39 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez)
  • Brautasuno 24 punts (5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez)