dijous, d’agost 28, 2014

Peret... i la llàgrima ja va caure a la sorra



Peret li agradava dir que havia estat l'inventor de la rumba catalana. Pot ser no era així, ja que la rumba catalana va tenir diferents protagonistes contemporanis com el mateix 'Pescaílla'. Però com diuen els italians "si non é vero, é ben trovato". La barreja del ritme del rock, la guitarra espanyola, las 'palmas' tan característiques i la veu colorida del flamenc, ve li valen la categoria del 'rei de la rumba'.

Pedro Pubill Calaf va néixer el 24 de març de 1935, a Mataró. Al petit barri gitano de Los Corrales, una de les coses que ell se sentiria més orgullós fins a la seva mort tot i que la seva família es va traslladar a Barcelona quan només tenia quatre anys. Durant aquells anys va fer de tot: fuster, venedor de teixits, xatarraire. I també a tocar la guitarra. A dotze anys, debutava en un escenari amb la seva cosina Loli al Teatre Tívoli amb el nom artístic d'Hermanos Montenegro. Durant els 50, combianva la perfecció del cant i la guitarra amb els diferents treballs ocasionals. El 1962 va gravar el seu primer èxit 'Ave María Lola', però abans que es publiqués va marxar a Montevideo i Buenos Aires per treballar com a venedor de material tèxtil. A la seva tornada, ers va trobar que el tema havia estat un èxit i que diferents discogràfiques es tornaven bojes per treballar amb ell.

A partir de llavors, Peret es va crear el seu propi personatge. Xulo, xerraire, encantador i golfo. Feia caure a les dones i ballar als homes amb el que li costava començar a engegar el 'ventilador' (aquella manera tan característica de tocar la guitarra). Va cantar sobre els 'borriquitos', sobre 'ventiladors' i sobre morts 'que estaban tomando cañas'. Tot sempre amb un gran èxit.

Però el 1983, els excessos de la seva vida el fan entrar en una nova època. Peret es va treure el perruquí i es va convertir en el 'Germà Pere' per exercir com a pastor de l'Església Evangèlica de Filadelfia. Però la seva devoció tenia els dies comptats. Ell va confessar que el que realment trobava a faltar eren els escenaris i va tornar per la porta gran: gravant un disc i tancar la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de la seva ciutat el 1992. Ara un tumor de pulmó fa que ens deixi als 79 anys quan ultimava el llançament del seu primer disc íntegre en català i preparava un de paral·lel en castellà.



Així queda la classirficació amb canvi de líder:




  • Sharer Team 137 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Alfredo di Stéfano + 21 Peret + 5 d'exclussivitat)
  • Povedíllez 135 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 6 Pete Seeger + 5 bonus d'exclusivitat + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 2 Eli Wallach + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
  • Kill the whales 129 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Ana María Matute + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
  • Caronte 118 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Ana María Matute + 12 Alfredo di Stéfano)
  • KalisPera 98 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 55 Tito Vilanova + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
  • PR Guspira 83 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall + 16 Alfredo Alcón + 5 exclusivitat Alfredo Alcón)
  • Maruja4 77 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 7 Mickey Rooney + 11 Lauren Bacall + 10 Richard Attenborough + 5 exclusivitat Richard Attenborough)
  • Sr. y sra. Musiquitas  62 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
  • Puigdomènech 52 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 7 Mickey Rooney + 2 Eli Wallach + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
  • Death List 39 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez)
  • Brautasuno 24 punts (5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez)
  • dimarts, d’agost 26, 2014

    Richard Attenborough, lord del cinema britànic



    Lord Richard Samuel Attenborough, baró Attenborough de Richmond-upon-Thames. Escriure el seu nom complet, títol nobiliari inclòs, requereix gairebé tant de temps com revisar l'obra d'aquest actor, director i productor de cinema anglès de trajectòria torrencial i fama planetària.
    Personalitat de referència en el cinema britànic i nord-americà, Richard Attenborough va nèixer a Cambridge el 1923. Tan sols 19 anys després ja havia debutat en teatre i cinema, en el pròleg del que seria una de les carreres més versàtils del món de les arts escèniques. El seu rostre no va trigar en fer-se popular a la Gran Bretanya gràcies a les interpretacions a Historia de una cobardía, Asuntos privados o Juego para dos, amb Peter Sellers. Més tard arribaria La gran evasió, de John Sturges o El vol del Fènix, que l'elevarien definitivament al paper d'estrella.
    Però Attenborough no tenia prou amb estar davant de la càmera i encarregar-se de la producció d'alguns films de pressupost mitjà. Com a director, va ser responsable de la notable Un pont llunyà, amb Sean Connery i Robert Redford, entre d'altres.
    Ja en la maduresa, va encarar el que seria el projecte de la seva vida: el biopic Gandhi, una pel·lícula monumental amb Ben Kingsley de protagonista i que es van endur ni més ni menys que vuit Oscar l'any 1982. Nou anys de preparació i un pressupost multimilionari havien donat els seus fruits en una obra que va difondre una visió ensucrada de la vida del Mahatma. Va arrasar en les taquilles de mig món i es va guanyar el favor dels crítics.
    El seu èxit darrere les càmeres va seguir amb A chorus line i Crida llibertat, un musical i una reivindicació del final de l'Apartheid a Sudàfrica, respectivament. I va continuar amb Chaplin i Terres de penombra, una biografia de Charlot i una altra de C.S. Lewis. El seu estil, que combinava la grandiloquència dels peplum seixanters i una gran habilitat per al retrat retrat íntim dels personatges, va captivar arreu i el va consolidar en l'Olimp del sector.
    Ja en la tercera edat, les noves generacions el van conèixer pel seu paper secundari a Parc Juràssic (1993), d'Steven Spielberg, on interpretava un filantrop desbordat per la pèrdua de control de la seva illa plena de dinosaures reviscuts.
    Attenborough, germà del famós naturalista, va morir el passat 24 d'agost a l'edat de 90 anys. Ens deixa, doncs, 10 puntets + 5 d'exclusivitat que van a parar íntegrament al compte de Maruja4.
    Així està la cosa:

    1. Povedíllez 135 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 6 Pete Seeger + 5 bonus d'exclusivitat + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 2 Eli Wallach + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    2. Kill the whales 129 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Ana María Matute + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    3. Caronte 118 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Ana María Matute + 12 Alfredo di Stéfano)
    4. Sharer Team 111 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Alfredo di Stéfano)
    5. KalisPera 98 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 55 Tito Vilanova + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    6. PR Guspira 83 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall + 16 Alfredo Alcón + 5 exclusivitat Alfredo Alcón)
    7. Maruja4 77 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 7 Mickey Rooney + 11 Lauren Bacall + 10 Richard Attenborough + 5 exclusivitat Richard Attenborough)
    8. Sr. y sra. Musiquitas  62 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    9. Puigdomènech 52 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 7 Mickey Rooney + 2 Eli Wallach + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    10. Death List 39 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez)
    11. Brautasuno 24 punts (5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez)

    dilluns, d’agost 25, 2014

    Alfredo Alcón, el mestre argentí de l'escena


    Diuen els que el van veure actuar que la seva presència omplia l'escenari. Gran veu, gestualitat acadèmica, sensibilitat i, sobretot, passió pel teatre eren les seves armes per captivar l'audiència abans que caigués el teló. Unes armes que naixien d'una profunda comprensió dels textos que havia d'interpretar. No es limitava a recitar, sinó que vivia el llibret com si es tractés de la seva pròpia existència.
    En el seu currículum figuraven gairebé tots els clàssics de l'escena: Lorca, Shakespeare, Beckett, Ibsen... La seva ascendència espanyola (tenia una àvia de Cadis i una altra castellana) li permetia adaptar el seu accent a les circumstàncies de la feina. I no només al teatre. Alcón va rodar més d'una quarentena de pel·lícules, entre les que trobem el clàssic argentí Martín Fierro o, ja en la tercera edat, les contemporànies El hijo de la novia o En la ciudad sin límites.
    Mestre d'una generació d'actors, Alcón va morir el passat 11 d'abril a l'edat de 84 anys. Són, doncs, 16 punts més cinc d'exclusivitat que van a parar al compte de PR Guspira.
    Així queda la cosa:

    1. Povedíllez 135 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 6 Pete Seeger + 5 bonus d'exclusivitat + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 2 Eli Wallach + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    2. Kill the whales 129 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Ana María Matute + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    3. Caronte 118 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Ana María Matute + 12 Alfredo di Stéfano)
    4. Sharer Team 111 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Alfredo di Stéfano)
    5. KalisPera 98 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 55 Tito Vilanova + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    6. PR Guspira 83 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall + 16 Alfredo Alcón + 5 exclusivitat Alfredo Alcón)
    7. Maruja4 62 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 7 Mickey Rooney + 11 Lauren Bacall)
    8. Sr. y sra. Musiquitas  62 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    9. Puigdomènech 52 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 7 Mickey Rooney + 2 Eli Wallach + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    10. Death List 39 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez)
    11. Brautasuno 24 punts (5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez)

    divendres, d’agost 15, 2014

    Lauren Bacall, l'actriu que va ensenyar a xiular


    "You know how to whistle, don't you, Steve? You just put your lips together and blow". Aquestes paraules han passat com un dels fragments cinematogràfics més importants de la història del cinema. Van ser dites per Lauren Bacall al que poc després seria el seu marit Humphrey Bogart al film To Have and have not (Tener o no tener) de Howard Hawks al 1944.


    Betty Joan Weinstein Perske va néixer en una família jueva del Bronx. El cognom artístic pel qual seria coneguda Bacall, provenia del cognom de soltera de la seva mare. Als 17 anys, va aparèixer en una prestigiosa revista de moda, Harper's Bazaar, que va atreure l'atenció del director Howard Hawks i dos anys després la va incloure en el projecte del director To have and have not. Una aparició que li canviaria la vida per sempre.

    Prima, amplis llavis, una mirada embriagadora, juntament amb la seva veu lleugerament ronca, va encandilar al públic primer i al seu company de repartiment després. En aquell rodatge començaria la seva història d'amor amb el tipus dur del cinema, Humphrey Bogart, 28 anys més gran que ella. Una relació que acabaria amb un casament divuit mesos després i que ha suposat des de sempre una dels emblemes de parelles de la història del cinema, un negoci acostumar a unes estrelles de relacions sentimentals efímeres. Junts van treballar en tres pel·lícules més: The Big Sleep (El sueño eterno) (1946), Dark Passage (Senda tenebrosa) (1947) i Key Largo (1948).

    Però més enllà de la seva situació sentimental, Bacall i Bogart van ser els abanderats del Hollywood més contestatari. Junts van deixar una de les imatges més conegudes de les protestes dels actors contra la Caça de bruixes del Comitè d'Activitats Antiamericanes del senador Joseph McCarthy va assetjar Hollywood. Però com tota bonica història d'amor, el seu final va ser tràgic. El 1957, Humphrey Bogart moria víctima d'un càncer d'esòfag. A partir d'aquest moment, i tot i que Bacall va estar nou anys casada amb l'actor Jason Robards, seria per sempre la 'vídua del Hollywood'.

    Des de la mort de Bogart, Bacall continuaria treballant. Així apareixeria en treballs com How to Marry a Millionaire (1953) amb Marilyn Monroe, Designing Woman de Vicente Minelli (1957) o Written on the wind (1956) de Douglas Sirk. Però a partir dels seixanta, les seves aparicions van començar a ser cada vegada més espaiades i es va centrar especialment en el teatre de Broadway. Destacant Murder on the Orient Express (1974), Misery (1990), Prêt- à- porter de Robert Altman (1991), Dogville (2003) i The mirror has two faces (El amor tiene dos caras) (2006). Amb aquest últim va aconseguir la seva única i última nominació als premis Òscar. Però se'n va anar de buit sense poder reprimir la seva decepció. Tant va ser així que, quan el 2009 va rebre l'Oscar honorífic a tota una carrera, només va poder començar el seu discurs amb un "A man at last" (Per fi, un home).

    Lauren Bacall se'n va als 89 anys d'edat a causa d'una derramada cerebral.


    Pel que fa a la porra, així estan les coses:
    1. Povedíllez 135 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 6 Pete Seeger + 5 bonus d'exclusivitat + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 2 Eli Wallach + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    2. Kill the whales 129 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Ana María Matute + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    3. Caronte 118 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Ana María Matute + 12 Alfredo di Stéfano)
    4. Sharer Team 111 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 55 Tito Vilanova + 12 Alfredo di Stéfano)
    5. KalisPera 98 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 55 Tito Vilanova + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    6. Maruja4 62 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez + 7 Mickey Rooney + 11 Lauren Bacall)
    7. PR Guspira 62 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    8. Sr. y sra. Musiquitas  62 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    9. Puigdomènech 52 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 7 Mickey Rooney + 2 Eli Wallach + 12 Alfredo di Stéfano + 11 Lauren Bacall)
    10. Death List 39 punts (15 Ariel Sharon + 5 bonus primer de l'any Ariel Sharon + 19 Adolfo Suárez)
    11. Brautasuno 24 punts (5 Blas Piñar + 19 Adolfo Suárez)