dilluns, de gener 23, 2012

Etta James, lletania del blues

La seva vida és la que tothom s'imagina que ha de tenir una cantant torturada de blues. La seva mare la va parir quan tenia 14 anys i no està clar qui era el seu pare. Deia l'Etta que era filla de "Minnesotta Fats", -el més famós jugador de billar dels EUA als anys 60- però malgrat que es van veure un cop als 80, la hipòtesi no va ser ni confirmada ni desmentida.
Com tantes altres, Etta va començar a cantar a la coral de l'església baptista del seu barri, a Los Angeles. La seva mare l'havia deixat amb uns parents que la van tractar a pinyes obligant-la a cantar davant dels amics i companys de póker (Ho explica ella a la seva autobiografia)
El primer grup que va crear es deia The Creolettes i estava orientat cap el doo woop, l'estil vocal que aquí van popularitzar els Platters. Ella tenia 14 anys i Johny Otis -mort tres dies abans que Etta-, passava per Los Angeles, la va sentir cantar i va quedar meravellat. Li va dir a Etta que li donés un tomb al seu nom -encara es deia Jamesetta Hawkins- i de passada, també canviés el nom del grup per Peaches.
Com a Peaches van fer les primeres gravacions, totalment encarades cap el rythm and blues. El primer tema que va gravar -també firmat per ella- és "Dance with me, Henry". Malauradament, la cançó va tenir més èxit quan la va versionar una altra cantant. En tot cas, és el 1955, any zero del rock and roll, i Etta ja corre per allà. Pocs mesos després, anirà de gira amb el gran Little Richard.
A principis dels 60 és quan Etta està en millor forma. Firma per a l'històric segell de Chicago, Chess Recors i publica els seus millors àlbums. Etta James ja és en aquest moment una gran veu que es mou amb tota la naturalitat per una àmplia gama d'estils que van del soul, al blues, el gospel, el pop i més endavant -i amb una mica menys d'encert- pel funk.

Etta James canta "It hurts me so much", del disc "Tell Mama" (1968, Chess Records)


També és en aquesta època quan Etta descobreix les drogues i com que ella no és una noia de grisos, anirà per la més gran: directe a l'heroïna.

Jamesetta serà engarjolada, anirà a judici i passarà per centres de desintoxicació. És la seva època més fosca i passa força anys sense gravar ni un disc.
Alguns van intentar donar-li un cop de mà -per exemple, uns altres yonquis il·lustres: els Rollings, que al 1978 la van convidar a ser la telonera d'alguns dels seus concerts- però Etta no se n'acaba de sortir fins els anys 90.
És en aquest moment quan la figura d'Etta James es reivindicada i torna a lluir amb timidesa, igual que la d'altres artistes soul -Al Green, Solomon Burke- amb discos nous i temes produïts dignament -sense la sobreproducció pastelera típica dels 80s- i alguns temes contemporanis que ella inclou al seu repertori (alguns amb poca fortuna)
Lamentablement, la darrera vegada que un bon nombre de mitjans li van donar cobertura va ser quan es va picar amb Beyoncé Knowles per haver cantat un tema d'Etta James en la festa de coronació del President Obama.
Més endavant, el fill d'Etta va excusar la seva mare dient que l'exabrupte (va dir que li fotria una tunda de cops al cul) era producte de la seva incipient demència.
Etta va morir 5 dies abans de complir els 74 anys. Tenia alzheimer i leucèmia.

Estava a la llista de Gog & Magog, Alfredi Krugger, Sr i Sra Musiquitas, Los dos telediarios, Puigdomènech, Llop Poruc i el Capità Sensible. Són 27 punts per a cadascun d'ells.
La classificació, doncs, queda així:

  1. Alfredi Krugger: 43 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James)
  2. Capità Sensible: 43 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James)
  3. Gog&Magog: 43 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James)
  4. Puigdomènech: 43 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any + 27 Etta James)
  5. Llop Poruc: 27 punts (Etta James)
  6. Los dos telediarios: 27 punts (Etta James)
  7. Sr i Sra Musiquitas: 27 punts (Etta James)
  8. KaliSpera: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  9. Lincoln: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  10. Maruja4: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  11. Canija: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  12. PR Guspira: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  13. Sharer Team: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
  14. Wembley92: 16 punts (11 Fraga + 5 bonus primer de l'any)
Ethay estray isway ilencesay*