diumenge, de juliol 24, 2011

Carles Sentís: Del Transmiserià a la Vanguàrdia


Carles Sentís (abans Carlos Sentís) periodista inquiet i polític mòbil va morir el dimarts 19 de juliol. Tenia 99 anys.
Home de bigoti antic, va començar la seva carrera política a la Generalitat Republicana, on va ser secretari del Conseller de Finances, fet que li va permetre conèixer personalment al futur President Tarradellas. Però aquest passat, ben aviat va quedar oblidat -no eren temps de memòria històrica- perquè la nova militància per a la causa guanyadora del General Franco, així ho recomanava. La seva militància dins el catalanisme moderat el va impulsar a fugir d'Espanya cap a Itàlia, des d'on va col·laborar amb el sistema d'informació creat per Cambó i del que les tropes franquistes en van treure un bon profit. Va tornar a Catalunya a punt per a entrar amb l'exèrcit nacional a Barcelona. Ho explicava en un article titulat "Finis Cataloniae" on celebrava el naixement d'una nova Catalunya, una "Cataluña real"
Després del 1939, va trobar feina com a secretari del falangista Rafael Sánchez Mazas. I ja a la dècada dels 50 i 60, va poder exercir de director de La Vanguardia, de la Agència Efe i del més aperturista Tele/eXprés.
També va ser corresponsal a un bon reguitzell de llocs: París, Roma, Brusel·les, Nova York, Berlín, va anar a Brazzaville quan DeGaulle i lluitava contra els nazis i va cobrir els judicis de Nuremberg.
Un cop mort el dictador, Sentís es va convertir en un (altre) entusiasta del nou sistema polític i va militar a la UCD d'Adolfo Suárez, gràcies a la qual fou escollit diputat per Barcelona al 1977 i 1979. És durant aquesta nova faceta política que Sentís es va unir a la causa del restabliment de la Generalitat i el retorn de Tarradellas.
En l'àmbit estrictament periodístic, és especialment celebrat seu reportatge d'investigació sobre el 'Transmiserià', la línia d'autobusos que portava murcians cap a Barcelona a la dècada dels anys 30. Per a escriure'l, Sentís es va colar als autobusos com un murcià més. Altres obres literàries de Sentís són: "La Europa que he visto morir", "Manuel Fraga Iribarne: perfil humano y político", "I de sobte, Tarradellas" i "Cien años de sociedad. Recuerdos de un periodista centenario"

Carles Sentís estava a la llista de Povedíllez, que d'aquesta forma suma 1 puntet + els 5 d'exclusivitat. Menció especial per aquest concursant que s'ha especialitzat en les morts monopuntuals (i exclusives).

Povedíllez empata a punts amb Sr i Sra Musiquitas
  1. Gog&Magog: 93 punts (37 Gerry Rafferty + 5 primer de l'any + 5 exclusivitat Gerry Rafferty + 46 Severiano Ballesteros)
  2. KaliSpera: 85 punts (21 Liz Taylor + 46 Severiano Ballesteros + 13 Jorge Semprún + 5 exclusivitat Jorge Semprún)
  3. Canija: 46 punts (Severiano Ballesteros)
  4. Capità Sensible: 22 punts (17 Jack Kevorkian + 5 exclusivitat Jack Kevorkian)
  5. Alohomora: 21 punts (Liz Taylor)
  6. Maruja4: 21 punts (Liz Taylor)
  7. Sr. i sra. Musiquitas: 11 punts (6 María Isbert + 5 exclusivitat María Isbert)
  8. Povedíllez: 11 punts (1 Ernesto Sabato + 5 exclusivitat Ernesto Sabato + 1 Carles Sentís + 5 exclusivitat Carles Sentís)